Miskolcon építi meg regionális jelentőségű szerszámgyárát a spinto*

  • Miskolcon építi meg regionális jelentőségű szerszámgyárát a spinto*

    Miskolcon építi meg regionális jelentőségű szerszámgyárát a spinto*

    Autóipari szerszámgyártó üzemet épít Miskolcon a Spinto Hungária Kft. A mintegy 6 milliárd forint értékű beruházással egy olyan, nagyméretű szerszámokat gyártó egység létesül Magyarországon, amelynek termékeire az egész régióban hatalmas a kereslet. A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat 140 új munkahelyet teremtő beruházását a magyar kormány egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.

    A rendszerváltáskor a korábbi évtized nagy gyárainak szétesésével (például a Csepel Művek) hatalmas tudás és tradíció veszett el a szerszámiparban, itthon és Európában egyaránt. Az elmúlt években kis-, közepes szerszámok gyártására alkalmas cégek nőttek ki a piacon, de a nagyméretű szerszámok gyártási kapacitása – a hatalmas kereslet ellenére – továbbra is nagyon csekély az egész régióban. A Spinto hiánypótló új üzemével a magyar szerszámgyártás egyedüliként lesz képes komplett szerszámrendeléseket megszerezni.

    Az egyedülálló módon a teljes spektrumot lefedő magyar szerszámgyártás komoly versenyelőnyt jelent a régióban beruházás tervező vállalatok, többek között a járműipari befektetők Magyarországra vonzásához. A beruházás keretében beszerzett géppark és technológia az elérhető legmagasabb szintet képviseli, ezáltal az üzem Ipar 4.0 technológiákkal is fel lesz szerelve.

    A régiós szinten is ritka gépek kezeléséhez a Spinto magasan képzett mérnököket fog alkalmazni, illetve a jövőben a közép- és felsőfokú duális képzési rendszerhez csatlakozva ismerkedhet meg a nagyméretű szerszámkészítés fortélyaival a szakemberek következő generációja.

    A magyar gazdaság erejét jól mutatja, hogy hazai vállalatok is egyre növekvő számban képesek régiós szinten is jelentős beruházásokat megvalósítani. Ez a kedvező folyamat jól látható a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt beruházási projekteket vizsgálva is: 2016-ban a német és amerikai vállalatok után a harmadik legtöbb beruházást már hazai vállalatok hajtották végre, míg 2017 első félévében már a második legtöbb projektet a magyar vállalatok adták.

    *Az eredeti cikk itt érhető el.

Széchenyi 2020
KKV-START
BAR-1.1.1-21-2021-00027
Translate »